Tarihe göre süzülmüş ögeler: Cuma, 11 Ocak 2019 - SÜTEK ~ Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu

“SÜTEK’in asli görevi halk sağlığını korumak”

Yayınlandığı Kategori Haberler

SÜTEK Genel Müdürü Kürşat, ülke genelindeki çiftliklerden toplanan sütlerin günlük olarak laboratuarlarda analizlerinin yapıldığını, limit üstü aflatoksin tespit edilen sütlerin çiftliklerde imha edildiğini açıkladı

Bir çeşit küf mantarı olan ve nemli ortamları seven aflatoksin mantarı, üreticilerin korkulu rüyası oldu.

Hayvancılık Dairesi, daha önce kış mevsiminin gelmesiyle birlikte nem oranının yükseldiğini, bu durumun da yemlerdeki aflatoksin miktarının yükselmesine neden olabileceğini açıkladı.

Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK) Genel Müdürü Fide Kürşat, aflatoksin konusunda KIBRIS’a özel açıklamalarda bulundu.

Kürşat, Süt Endüstrisi Kurumu olarak KKTC’de üretilen tüm sütlerin kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini titizlikle yapmakta olduklarını belirterek, yapılan kontrollerde ‘Gıda Güvenliğine’ aykırı ve halk sağlığını tehdit eden tüm sütlerin imha edilmekte olduğunu söyledi.

Kürşat, SÜTEK’in 1/1977 sayılı Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu Yasası’yla kurulduğunu belirterek, “SÜTEK’in asli görevi halk sağlığını korumak ve gıda güvenliğini sağlamaktır” dedi.

Kürşat, SÜTEK’in KKTC’de hayvancılık sektörü tarafından üretilen çiğ sütün toplanması, kalite ve standardının denetlenip yükseltilmesi, arz güvenliğinin sağlanması ve üretilen sütü işleyecek olan imalatçılara dağıtılması işlevini yürüten kurum olduğuna vurgu yaptı.

SÜTEK laboratuarında bulunan gelişmiş cihazlarla, çiftliklerden toplanan tüm sütlerden günlük olarak alınan örneklerden, sütün her türlü kimyasal ve mikrobiyolojik analizinin yapıldığına dikkat çeken Kürşat, kurumun ‘Kalite Kontrol Laboratuarları’nda her gün alınan süt örneklerinden kimyasal (pH, Asitlik, Yağ, Protein, Donma Noktası, Antibiyotik testi, Aflatoksin Testi) ve duyusal analizler yapmakta olduğunu dile getirdi.

“Aflatoksin tespit edilen sütler çitliklerde imha ediliyor”

Kürşat, laboratuarda aynı zamanda steril olarak alınan örneklerden de ‘Somatik Hücre ve Toplam Bakteri Sayısı’ kontrolü gibi hijyen kontrollerinin de yapıldığını belirterek, şu şekilde konuştu:

“Halkımızın temel tüketim maddesi olan süt ve süt ürünlerinin ham maddesi olan çiğ sütün Gıda Güvenliği açısından analizleri sıfır toleransla yapılmaktadır. Özellikle nemli ve yağışlı havaların hakim olduğu ve mevsime bağlı bu dönemlerde yoğunlaşarak steril olarak alınan tanker kazan örneklerine ve üretici örneklerine hızlı aflatoksin testi ile “Aflatoksin M1” taraması yapılmaktadır.”

Fide Kürşat, laboratuarda yapılan analizlerde limit üzeri tespit edilen sütlerin çiftliklerde imha edildiğini ifade ederek, üreticilere ve ilgili makamlara da gerekli bilgiyi verdiklerini belirtti.

Ayrıca üreticilere gerekli tedbirleri almaları için anında uyarı yapıldığını kaydeden Kürşat, yemlerde aflatoksin üremesinin engellenmesi için ürünlerin hasat sonrası nemlerinin en kısa sürede uygun oranlara düşürülmesi, yani hızlı kurumalarının sağlanması gerektiğini söyledi.

“Ürünler depolama kurallarına uygun şekilde yerleştirilmeli”

Kürşat, daha sonra ise depolama alanlarında standart bir hava sirkülasyonunun sağlanması ve ürünlerin depolama kurallarına uygun şekillerde yerleştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

“Aflatoksin Testi; sütte “Aflatoksin M1” toksininin varlığının tespit edildiği testtir. İyi depolama yapılmamış, küflü yemlerden kaynaklanır. Temiz bir sütte “Aflatoksin M1”’in maksimum limit değeri 0.05mg/kg olmalıdır. Limit üstü değerler tespit edildiğinde süt doğrudan imha edilmektedir” ifadelerini kullanan Fide Kürşat, ülkemizde yağışların yoğunluklu olarak başladığı ve nemli hava koşullarının oluştuğu kasım ayı sonundan itibaren yapılan Aflatoksin taramalarında bazı çiftliklerde “Aflatoksin M1”in limit üstü olduğunun tespit edildiğini dile getirdi.

KKTC genelinde günlük 400 ton süt üretildiğini belirten Kürşat, bu sütlerin tüm analizlerinin SÜTEK tarafından yapıldığını kaydetti.

“30 çiftlikte toplam 140 ton süt imha edildi”

Kürşat, 29 Kasım’dan itibaren ‘Gıda Güvenliğine’ aykırı “Aflatoksin M1” toksininin limit üstü olarak tespit edildiği 30 çiftlikte, toplam 140 ton sütün SÜTEK yetkilileri gözetiminde imha edildiğine vurgu yaptı.

SÜTEK tarafından yapılan analizler sonucunda, sütlerinde aflatoksin değerinin yüksekliği tespit edilen tüm sütlerin çiftliklerde anında imha edildiğini ifade eden Kürşat, bu sütlerden alınan numunelerin “Devlet Laboratuarı’na da gönderildiğini dile getirdi.

Kürşat, aflatoksin değeri yüksek çıkan tüm çiftliklerin Hayvancılık Dairesi’ne bildirildiğini ve ilgili dairenin de sorunun kaynağıyla ilgili gerekli incelemeleri yaptığını söyledi.

Ülke genelindeki tüm çiftliklerin SÜTEK’in kontrolü altında olduğunu söyleyen Kürşat, çiftliklerin her gün denetlenmekte odluğuna dikkat çekti.

“Her hafta bölgesel çiftlik ziyaretleri düzenleniyor”

Hayvancılık Dairesi, Süt Endüstrisi Kurumu ve Veteriner Dairesi’nin her hafta düzenli olarak bölgesel çiftlik ziyaretleri düzenlediğini belirten Kürşat, akşamları ise üreticilere yönelik bilgilendirme toplantılarının düzenlendiğini dile getirdi.

Fide Kürşat, yapılan ziyaretlerde ve verilen eğitimlerde özellikle hayvan besleme, yemleme, rasyon ve yemlerin depolanmasının öneminin anlatıldığını belirterek, “Depolama şartlarının uygun olmadığı durumlarda yemlerde küf oluşumunun süt sığırlarında aflatoksin değerini yükselttiğini vurgularken, üreticilere de gerekli bilgiler veriliyor” dedi.

Alınan tedbirler sonucunda yılbaşından sonra yapılan taramalarda sütte aflatoksin değeri yüksek çıkan süt tespit edilmemiştir. SÜTEK olarak her gün taramalarımıza devam etmekteyiz. SÜTEK olarak, asli görevimiz halk sağlığını korumak olduğundan, Gıda Güvenliğini sağlama konusunda titizlikle çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Halkımız gönül rahatlığı ile süt ve süt ürünlerini tüketebilir.

Devamını okuyun...

SÜT ANALİZLERİ VE AFLATOKSİN TESPİTLERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Yayınlandığı Kategori Haberler

Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK), 1977’den bugüne, KKTC’de üretilen tüm sütü üreticiden alıp, denetim, izleme ve kalite kontrolünü yapıp, Süt ve Süt Mamülleri imalatçılarına pazarlayan tek kurumdur.

SÜTEK laboratuvarında bulunan gelişmiş cihazlarla çiftliklerden alınan tüm sütlerden günlük olarak alınan örneklerden, sütün her türlü kimyasal ve mikrobiyolojik analizi yapılmaktadır. Kurumun, Kalite Kontrol Laboratuvarlarında her gün alınan süt örneklerinden kimyasal (pH, Asitlik, Yağ, Protein, Donma Noktası, Antibiyotik testi, Aflatoksin Testi) ve duyusal analizler yapılmaktadır. Aynı zamanda steril olarak alınan örneklerden ise Somatik Hücre ve Toplam Bakteri Sayısı kontrolü gibi hijyen kontrolleri yapılmaktadır.

Mevsime bağlı yoğunlaşarak, belli periyotlarda laboratuvara steril olarak alınan tanker kazan örneklerine ve üretici örneklerine hızlı aflatoksin testi ile “Aflatoksin M1” taraması yapılmaktadır. Limit üzeri tespit edilen sütler, imha edilmekte ve üreticilere ve ilgili makamlara bilgi verilmektedir.

Aflatoksin Testi; sütte “Aflatoksin M1” toksininin varlığının tespit edildiği testtir. İyi depolama yapılmamış, küflü yemlerden kaynaklanır. Temiz bir sütte “Aflatoksin M1”’in maksimum limit değeri 0.05mg/kg olmalıdır. Limit üstü değerler tespit edildiğinde, süt doğrudan imha edilmektedir.

29 Kasım 2018 tarihi itibarI ile SÜTEK tarafından yapılan analizler sonucunda, 8 üreticinin sütlerinde aflatoksin değerinin yüksekliği tespit edilmiştir. Bu sütlerden alınan numuneler, Devlet Laboratuvarı’na da gönderilmiştir. Limit üzeri çıkan 57 ton süt, tarafımızdan imha edilmiştir. Aflatoksin değeri yüksek çıkan tüm çiftlikler Hayvancılık Dairesi’ne bildirilmiştir ve ilgili daire sorunun kaynağıyla ilgili gerekli incelemeleri yapmaktadır. Ülke genelinde tüm çiftlikler kontrolümüz altında olup, her gün denetlenmektedir.

Son bir aydır Hayvancılık Dairesi, Süt Endüstrisi Kurumu ve Veteriner Dairesi olarak her hafta düzenli olarak bölgesel çiftlik ziyaretleri düzenlenip, akşam üreticilere yönelik “Süt Sığırlarında Beslemenin Süt Yağına Etkisi” konusunda bilgilendirme toplantıları düzenlenmektedir. Yapılan ziyaretlerde ve verilen eğitimde özellikle hayvan besleme, yemleme, rasyon ve yemlerin depolanmasının önemi anlatılmaktadır. Depolama şartlarının uygun olmadığı durumlarda yemlerde küf oluşumunun süt sığırlarında aflatoksin değerini yükselttiği vurgulanmakta ve üreticilere gerekli bilgiler verilmektedir.

SÜTEK olarak asli görevimiz, halk sağlığını korumak olduğundan, Gıda Güvenliğini sağlama konusunda titizlikle çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Özellikle Aflatoksin riskinin mevsimsel koşullara bağlı olarak arttığı bu dönemde, geçmişte olduğu gibi bugün de Aflatoksin taramalarına ağırlık vermekteyiz.

Devamını okuyun...

Kürşat: Halkımız gönül rahatlığı ile süt tüketebilir

Yayınlandığı Kategori Haberler

Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK) Genel Müdürü Fide Kürşat, halkın gönül rahatlığı ile süt ve süt ürünlerini tüketebileceğini belirtti.

Son günlerde gündeme gelen sütte aflatoksin haberleri ile ilgili açıklamada bulunan Kürşat, “Ülkede üretilen tüm sütlerin analizleri, tarafımızdan titizlikle yapılmakta ve gıda güvenliğine aykırı, halk sağlığı tehdit eden tüm sütler, imha edilmektedir” dedi.

Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK) 1977’den bugüne KKTC’de üretilen tüm sütü üreticiden alıp, denetim, izleme ve kalite kontrolünü yapıp, Süt ve Süt Mamülleri imalatçılarına pazarlayan tek kurumdur.

SÜTEK laboratuvarında bulunan gelişmiş cihazlarla çiftliklerden alınan tüm sütlerden günlük olarak alınan örneklerden sütün her türlü kimyasal ve mikrobiyolojik analizi yapılmaktadır. Kurumun Kalite Kontrol Laboratuvarlarında her gün alınan süt örneklerinden kimyasal (pH, Asitlik, Yağ, Protein, Donma Noktası, Antibiyotik testi, Aflatoksin Testi) ve duyusal analizler yapılmaktadır. Aynı zamanda steril olarak alınan örneklerden ise Somatik Hücre ve Toplam Bakteri Sayısı kontrolü gibi hijyen kontrolleri yapılmaktadır.

Mevsime bağlı yoğunlaşarak, belli periyotlarda Laboratuvara steril olarak alınan tanker kazan örneklerine ve üretici örneklerine hızlı aflatoksin testi ile “Aflatoksin M1” taraması yapılmaktadır. Limit üzeri tespit edilen sütler imha edilmekte ve üreticilere ve ilgili makamlara bilgi verilmektedir.

Aflatoksin Testi; sütte “Aflatoksin M1” toksininin varlığının tespit edildiği testtir. İyi depolama yapılmamış, küflü yemlerden kaynaklanır. Temiz bir sütte “Aflatoksin M1”’in maksimum limit değeri 0.05mg/kg olmalıdır. Limit üstü değerler tespit edildiğinde süt doğrudan imha edilmektedir.

11 çiftlikte toplam 68 ton süt imha edildi
29 Kasım 2018 tarihinden itibaren yapılan taramalarda özellikle yağışlı ve nemli hava koşullarının hakim olduğu bu dönemde yemlerde küf oluşumunun artmasıyla bazı çiftliklerin analiz sonuçlarında “Aflatoksin M1”’in limit üstü olduğu tespit edilmiştir. Ada genelinde günlük 400 ton süt üretilmektedir ve bu sütlerin tüm analizleri tarafımızdan yapılmaktadır. 29 Kasım’dan itibaren Gıda Güvenliğine aykırı “Aflatoksin M1” toksininin limit üstü tespit edilen 11 çiftlikte toplam 68 ton süt çiftliklerde SÜTEK yetkilileri gözetiminde imha edilmiştir.

SÜTEK tarafından yapılan analizler sonucunda sütlerinde aflatoksin değerinin yüksekliği tespit edilen tüm sütler çiftliklerde SÜTEK yetkilileri gözetiminde anında imha edilmektedir. Bu sütlerden alınan numuneler Devlet Laboratuvarına da gönderilmektedir. Aflatoksin değeri yüksek çıkan tüm çiftlikler Hayvancılık Dairesi’ne bildirilmekte ve ilgili daire sorunun kaynağıyla ilgili gerekli incelemeleri yapmaktadır. Ülke genelinde tüm çiftlikler kontrolümüz altında olup her gün denetlenmektedir.

Hayvancılık Dairesi, Süt Endüstrisi Kurumu ve Veteriner Dairesi olarak her hafta düzenli olarak bölgesel çiftlik ziyaretleri düzenlenip akşam üreticilere yönelik “Süt Sığırlarında Beslemenin Süt Yağına Etkisi” konusunda bilgilendirme toplantıları düzenlenmektedir. Yapılan ziyaretlerde ve verilen eğitimde özellikle hayvan besleme, yemleme, rasyon ve yemlerin depolanmasının önemi anlatılmaktadır. Depolama şartlarının uygun olmadığı durumlarda yemlerde küf oluşumunun süt sığırlarında aflatoksin değerini yükselttiği vurgulanmakta ve üreticilere gerekli bilgiler verilmektedir.

SÜTEK olarak, asli görevimiz halk sağlığını korumak olduğundan, Gıda Güvenliğini sağlama konusunda titizlikle çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Özellikle Aflatoksin riskinin mevsimsel koşullara bağlı olarak arttığı bu dönemde geçmişte olduğu gibi bugün de SÜTEK olarak çiftlik bazlı Aflatoksin taramalarına ağırlık vermekteyiz.

Devamını okuyun...

HAYVANCILIK DAİRESİ BALIKESİR’DE EĞİTİM ÇALIŞMASI DÜZENLEYECEK

Yayınlandığı Kategori Haberler

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Hayvancılık Dairesi, üreticileri bilgilendirme çalışması çerçevesinde Balıkesir’de eğitim düzenleyecek. Eğitim, 12 Aralık Çarşamba günü, saat 19:00’da, Balıkesir köyünde Karaborsa Kahvehanesi’nde yer alacak.

Hayvancılık Dairesi uzmanları tarafından üreticilere yönelik olarak düzenlenen eğitim, ‘’Süt Sığırlarında Hayvan Beslemenin Süt Yağına Etkisi’’ konusunu kapsayacak. Eğitim, bölgedeki tüm üreticilere açıktır.

Devamını okuyun...
Bu kullanıcının RSS akışına abone olun