Tarihe göre süzülmüş ögeler: Pazar, 12 Ocak 2025 - SÜTEK ~ Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu

Kıbrıs Türk süt endüstrisi kurumunun 48. Kuruluş yıldönümü

Yayınlandığı Kategori Haberler

Kıbrıs Türk süt endüstrisi kurumunun 48. Kuruluş yıldönümü

1974’ten sonra Kıbrıslı Türklerin Kuzey’de kendi kurumlarını oluşturmaya başladığı dönemde, 12 Ocak 1977 tarihinde kurulan SÜTEK, yıllar içinde gelişerek bugün uluslararası standartları yakalamada başarı gösteren bir kurum olmuştur.

12 Ocak 1977 tarihinde 1/77 sayılı yasa ile kurulan SÜTEK, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. KKTC’de hayvancılık sektörü tarafından üretilen çiğ sütün toplanması, kalite ve standardının denetlenip yükseltilmesi, arz güvenliğinin sağlanması ve üretilen sütü işleyecek olan imalatçılara dağıtılması işlevini yürüten kurumdur. SÜTEK’in temel görevi, ülkemizdeki süt üreticilerinin, süt ve süt ürünleri imalatçıları ile olan ilişkileri ve bu sektörün devletle olan ilişkilerini düzenlemek ve yürütmektir.
SÜTEK kuruluşundan bu yana 48 yıldır köylünün ve hayvancının sütünü toplayıp kalite kontrollerini yaparak tüketiciye en iyi şekilde, sağlıklı sütü sunabilmek için her türlü görevi eksiksizce yapmaktadır.
Ülke genelinde Toplam sütün yüzde 99.50 ‘si soğuk sistemde 18 tanker aracılığı ile toplanmaktadır.
Halkımızın hijyenik ve sağlıklı süt ve süt ürünleri tüketmesi için Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK) 2020 yılında aldığı ve 186 ülkede geçerli olan Kalite Yönetim Sistemi ISO 9001: 2015 sertifikası ile süt alımı ile kalite kontrol faaliyetlerini en iyi şekilde sürdürmektedir.
Ayrıca PT testi (Yeterlilik Testi) ile Sütek laboratuvarında yapılan analizler Almanyadaki agredite bir laboratubar tarafından doğrulanmaktadır. Bunun için her yıl Almanyadan süt numuneleri gelmektedir. Sütek laboratuvarında yapılan analiz sonuçları ilgili kuruma gönderilerek cihazların yeterlilik raporları alınmaktadır.

Kurum laboratuvarının kapasitesi AB standartlarına uygun donanımda olup, dünyada şu anda çiğ sütte öncü olan Hollanda ve Danimarka gibi ülkelerde yapılan tüm çiğ süt analizleri, kurumda yapılmaktadır.

Laboratuvarda bulunan yeni donanımlı cihazlarla ülke genelinde üreticinin tüm çiğ sütü taranmaktadır. Analizler, kurumda çalışan gıda mühendisleri ve kimyagerler tarafından gerçekleştirilmektedir.

Kurum Laboratuvarında uluslararası referans yöntemler kullanılarak çiğ sütte Aflatoksin M1, antibiyotik kalıntı analizi, kimyasal analiz, hijyen parametrelerinde somatik hücre sayısı ve toplam bakteri sayısına bakılmaktadır. Bunun yanında Pestisit ve Ağır Metal analizleri de Devlet Laboratuvarı işbirliği ile yapılmaktadır.
Yeşil hat tüzüğü çerçevesinde, Avrupa Birliği'ne hellim ihracatını gerçekleştirmeye yönelik hastalıklardan ari PDO sertifikalı çiftliklerde üretilen sütlerin AB standartlarındaki PDO sertifikalı fabrikalara ulaştırılması için SÜTEK donanım ve imkanlarını arttırmıştır. Bu bağlamda PDO sertifikası alan üreticilerin sütleri, yine PDO sertifikası alan fabrikalara düzenli olarak ulaştırılmaktadır.
Hellim ile ilgili uluslararası tescil standartları uyarınca küçükbaş hayvan sütünün ülke üretimi içindeki payının hızla artırılması planlanmaktadır.
Üretilen küçükbaş hayvan sütünün modernizasyonu ve SÜTEK kontrolünde pazarlanması için Boğaziçi Süt Toplama Merkezi ile Güzelyurt Süt Toplama Merkezi devreye girmiştir. Önümüzdeki sezon Dipkarpaz, Minareliköy ve Vadili bölgesinde bulunan koyun ve keçi sütlerinin toplama merkezlerinde biriktirilerek toplatılması gerçekleştirilecektir.
SÜTEK olarak hedefimiz çiğ sütün AB gıda güvenliği mevzuatı ve standartlarına uygun olarak en iyi şartlarda toplanmasını ve fabrikalara ulaştırılmasını sağlamaktır.

Kuruluşumuzun 48. yılında SÜTEK için emeği geçen geçmiş ve halen devam eden tüm yönetici ve çalışanların verdiği katkılardan dolayı teşekkür eder başarılarınızın devamını dilerim.

SÜTEK Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özdeğirmenci

SÜTEK Genel Müdürü Mehmet B. Karadayı.

Devamını okuyun...
Bu kullanıcının RSS akışına abone olun